Kurv
træterrasse

Tømrerens Guide: Byg Din Egen Træterrasse

Når vejret tillader det, er der intet skønnere end at hænge ud på en træterrasse. Det er nok enhver haveejers drøm at nyde livet på en træterrasse, mens ungerne leger, og der er gang i grillen.

Og hvis du ikke er bange for fysisk arbejde, er det bestemt muligt at bygge din egen træterrasse. 

Men hvilke terrassebrædder skal du bruge? Hvordan opbygger du din træterrasse? Er søm eller skruer bedst? Hvad er forskellen på træ og komposit? Hvordan vedligeholder du din træterrasse? 

Der kan hurtigt opstå mange spørgsmål og usikkerheder. Men bare rolig. Dette blogindlæg er én lang guide, der vil gøre dig klar til at bygge vejens flotteste træterrasse, der vil gøre naboerne jaloux. Lad os komme i gang!

De første steps finder sted, længe før du skal ud og kravle på jorden og skrue løs. De handler nemlig om:

→ Økonomi

→ Valg af materialer


Ny træterrasse? Lad vores dygtige tømrer hjælpeBeregn pris træterrasse

Se også

Skal du have bygget en ny træterrasse? Dansk Hus & Have Service tilbyder montering og opbygning af alle slags træterrasser i trykimprægneret træ, hårdt træ eller komposit. Ved opbygning af træterrasse, er der tale om en totalentreprise fra start til slut. Beregn pris på træterrasse nedenfor eller kontakt os for et uforpligtende tilbud.

Få overblik over økonomien

Vil du bygge selv eller få et firma til at udføre arbejdet? Det er meget fornuftigt at starte med at få afklaring på det spørgsmål.

For hvis du bygger selv, har du meget at holde styr på:

→ Du skal selv researche og finde de rigtige materialer (og ikke mindst betale dem).

→ Du skal udføre det hårde, fysiske arbejde med at anlægge terrassen. 

→ Du skal holde styr på, at byggeriet udføres korrekt (og det er altså ikke det mest enkle gør-det-selv projekt, der findes).

Vi anbefaler, at du først grundigt orienterer dig i dit byggemarked om udgifterne til materialer. Sammenhold så de udgifter med, hvad et firma vil tage for udgaven. Og hav så for øje at du vil spare en masse tid ved at lade en professionel tømrer komme til. 

Det er bøvlet og tidskrævende at indhente tilbud og få håndværkere ud og kigge. Så start med at bruge en online beregner på opbygning af træterrasse som denne. 

Her kan du nemt indtaste målene for din terrasse samt materialevalg og få et overblik over priser. Og kig så dig selv grundigt i spejlet i forhold til, om du er tryg ved selv at bygge.

Hvad koster en træterrasse?

Det er klart, at prisen på træterrasser kan variere meget. Særligt tre ting påvirker prisen: 

  • De valgte materialer 
  • Størrelsen af terrassen
  • Om du bygger selv eller får professionelle til at bygge

For at give dig et hurtigt overblik, får du her et par priseksempler fra Dansk Hus & Have Service på en totalentreprise, hvor vi bygger din træterrasse fra start til slut:

→ En 30 m2 Komposit Terrasse Nordic Deck Shield koster fra 81.747,00 kr. alt inkl.

→ En 30 m2 Ipe Træterrasse, monteret på hårdttræs reglar, med synlige skruer koster fra 95.515,00 kr. alt inkl.

Komposit eller træ – hvad er bedst?

En anden ting, du skal have styr på fra start, er materialevalget. For på samme måde som når du fx skal beslutte dig for den rette træsort til dit nye plankebord, ja så skal du også beslutte dig for det rette materiale til din nye terrasse.

I mange år var der groft sagt to valg af materialer, når det handlede om terrasser: Træ eller fliser. Men så kom komposit på markedet, og det er nu en meget populær løsning. Hvorfor? Det dykker vi ned i her!

Terrasse i komposit

Komposit – fordele og ulemper

Komposit er et blandingsprodukt af træ og plastic og tager netop de bedste elementer fra begge materialer. Nemlig varmen fra træet og plastikkens kvalitet og ‘nemhed’.

Det endelige look af en komposit terrasse kan variere utrolig meget. På dette billede er valgt mørkere brædder, men de kan også komme i meget lysere varianter.

Indholdet af plastic betyder, at terrassen ikke rådner op eller revner på grund af tørke. Samtidig er vedligeholdelsen minimal, da kompositbrædder ikke skal males eller have olie.

Du skal dog regne med at skulle rense terrassen i ny og næ, da alger vil vokse frem. Husk her at komposit ikke tåler højtryksrenser.

Samtidig skal du være opmærksom på, at kompositbrædder udvider og trækker sig sammen. Det skal du endelig huske – særligt hvis din terrasse er helt op til huset. Regn med, at et bræt på tre meter vil give sig op til 1 cm. 

En anden vigtig ting: De første 2-3 måneder vil brædderne miste lidt af farven. Hvor meget der er tale om, kan du som regel tjekke på producentens hjemmeside. Her kan der eksempelvis stå, at brædderne bliver 5-7 % lysere. Jo højere det tal er, jo dårligere kvalitet er den brugte plastic i brædderne.

Have og terrasse

Træ – fordele og ulemper

Lad os være ærlige – der er bare noget skønt ved træ. Overfladen føles nærmest blød og kan hurtigt skabe et varmt og behageligt look. Lyden af træ – når man går på det – er også ganske hyggelig og hjemlig. 

Du skal selvfølgelig have placeringen af din terrasse in mente, før du går i gang. Skal den være klods op af eksempelvis din stue? Hvis du har trægulve indenfor, vil det være helt oplagt at vælge træ til din terrasse i samme type eller farve.

Ulemperne ved en træterrasse er ofte den samlede levetid og vedligeholdelsen. Omkring hvert tredje år skal du gøre noget ved en træterrasse (slibe, male eller give olie). Trætypen og din vedligeholdelse påvirker naturligt træ terrassens levetid. En velholdt terrasse – der er bygget korrekt – bør holde mindst 25 år. 

En anden ting på minussiden: En træterrasse i træ kan blive glat i regnvejr. Derfor foretrækker mange, at plankerne er profilerede (altså, at de har riller). Men hvis du vælger denne løsning, kan du ikke friske din træterrasse op ved at slibe den siden hen.

Hvilke træsorter er bedst?

Husk at skelne mellem det træ, der skal have kontakt med jorden (eksempelvis stolperne som konstruktionen skal hvile på) og selve terrassebrædderne. 

Det vil forlænge levetiden af din terrasse betydeligt, hvis du bruger trykimprægneret træ af høj kvalitet til konstruktionen. Ellers rådner din terrasses fundament hurtigt væk. Vælg trykimprægneret træ der er mærket NTR Klasse A. Så er du i sikre hænder. 

Det kommer an på de givne forhold og terrassens placering, men du bør også kunne vælge en anden metode, hvor træ ikke skal være i kontakt med jorden. Eksempelvis stolpesko der støbes ned i jorden. 

Til selve terrassebrædderne har du mange muligheder at vælge imellem. Du kan gå efter klassiske og nordiske trætyper, som gran, lærk eller eg. De er alle tre typisk lysere og har en smuk struktur.

Men de senere år er mere eksotiske træsorter – eksempelvis teak og mahogni – blevet populære. De eksotiske typer er populære, fordi de er hårdere. Det betyder, at træet er mere holdbart, da både densitet og indhold af naturlige olier er højt. De to ting medvirker, at vand ikke så let trænger ned i træet. 

Her kan du blive klogere på nogle af de mest anvendte typer terrassebrædder:

Trykimprægneret træ

Fordelen ved en terrasse af trykimprægnerede brædder er mange. En af dem er prisen. Trykimprægnerede terrassebrædder er en billig, men god løsning. Behandles brædderne rigtigt får man en træterrasse man kan have glæde af i mange år fremover. Trykimprægnerede terrassebrædder, bør som absolut minimum, behandles med egnet træbeskyttelse hver 2. år.

Træterrasse i Lærk

Lærk er imprægneret fra naturens side og er derfor særlig velegnet til udvendigt brug. Brædderne skal dog behandles med egnet træbeskyttelse for at holde farven. Hvis det ikke behandles, vil det med tiden blive gråt.  

Fava Amagosa

Fava Amargosa terrassebrædder er smårillede på den ene side og glat på den anden. Farven er gulbrun, og en livlig struktur giver træsorten et unikt og varmt udseende.

Jatoba

Jatoba er en eksklusiv type træsort af høj kvalitet. Jatoba er en utroligt smuk og hård træsort fra Sydamerika. Farven på Jatoba varierer fra rød til brun med nogle meget fine strukturer. Jatoba terrassebrædder præsenterer sig flot med sin glatte overflade. Plankerne kan monteres ubehandlet eller overfladebehandles.

Red Balau

En terrasse i Red Balau er meget slidstærk og modstandsdygtig overfor råd, og den er forholdsvis nem at arbejde med (savning og boring). Farven er rødbrun, og årestrukturen er afdæmpet. Plankerne kan monteres ubehandlet eller overfladebehandles.

Træterrasse i Cumaru

En træterrasse i Cumaru er en rødbrun og meget slidstærk terrasse. Den smukke og varierede struktur i træet giver en spændende og eksklusiv overflade på terrassen. Terrassebrædder i Cumaru kan lægges med en glat eller rillet forside op af.

Man bør vedligeholde sin Cumaru terrasse med en olie beregnet til hårdt træ mindst én gang årligt, så træets naturlige glød bedst muligt bevares og fremhæves. Farveforskelle i nuancerne rød til brun vil forekomme i denne træsort. Plankerne kan monteres ubehandlet eller overfladebehandles.

Ipe 

Ipe er en af de hårdeste træsorter, der anvendes til træterrasser. Ipe er meget ens i kvaliteten i forhold til andre hårdttræs sorter. Begge sider er glatte. Affasede kanter på langsider. Ipe ligner teak i farven, dvs. en variation fra gulbrun til rødbrun. Såfremt plankerne oliebehandles bevares farven og vil med tiden blive mørkere. Ipe vil uden overfladebehandling patinere til en grålig farve.

Thermoask

Thermoask er en flot og eksotisk “træsort”, der ligner tropisk træ uden at være det. Asketræet er modificeret ved en thermobehandling, der bevirker, at træets modstandsdygtighed over for svamp og råd øges uden brug af kemikalier. I thermoprocessen/varmebehandlingen ændres træets farve til nøddebrunt, og samtidig sænkes træets fugtindhold. Det betyder, at træet bliver mere formstabilt. Varmebehandlet ask er yderst anvendeligt til udendørs formål.

Komposit Nordic Deck

Nordic Deck Komposit er det optimale kvalitetsvalg til prisen. Profilen er klassisk smårillet på den ene side og børstet på den anden.

Komposit Cosmo Deck

Cosmo Deck Komposit har en traditionel smårillet overflade på den ene side og en rustik og meget vellignende træstruktur på den anden side. Kvalitet med super holdbarhed.

Komposit EasyPlank+

EasyPlank+ Komposit er flagskibet indenfor komposit. Det har en helt suveræn bæreevne og der ydes 15 års garanti. Det fås i mange forskellige profiler og farver.

Husk at din terrasse konstant er udsat for sol, vind, kulde og fugt. Det skal dine brædder kunne håndtere. Du skal også gå efter brædder, hvor selve veddet er hårdt og stabilt. Så tænk dig godt om og hav prisen in mente (det er her, de fleste penge bliver brugt).

Hvordan bygger man en træterrasse?

Okay, nu forestiller vi os, at du har fået overblik over materialer og priser og taget en beslutning. Du vil bygge din egen terrasse i træ, og den skal monteres på dit hus.

Så hvordan gør du? Det gennemgår vi i detaljer nu!

Arbejdet kan inddeles i 5 trin:

  1. Placering af træterrassen
  2. Lav en skitse
  3. Bestil dine materialer
  4. Lav terrassens fundament
  5. Montér terrassebrædderne

Placering af din træterrasse

Det her trin siger næsten sig selv. Du skal selvfølgelig tænke dig grundigt om, før du begynder at bygge. For når først terrassen er lagt, er det en skam, hvis den burde have været lidt anderledes…

Tænk blandt andet over:

→ Solens bane over terrassen.

→ Om der er meget blæst eller læ.

→ Om der er meget indkig fra nysgerrige naboer og/eller fra vejen.

→ Hvilke behov du og familien har (skal i spise på terrassen? Have plads til en grill? Plads til legeting?)

Lav skitse over din træterrasse

Tegn herefter en grundig skitse i korrekte mål over dit hus samt terrassen. Med en sådan tegning kan du bedre overskue terrassens betydning for resten af din have. Og du kan bedre beregne, hvilke og hvor mange materialer du skal bruge.

Du bliver formentlig også klogere af at lave skitsen. Hvis du eksempelvis bliver klar over, at terrassens planlagte dybde påvirker andre ‘flows’ i haven/huset, er det dejligt at vide på forhånd. Et eksempel kunne være, at terrassens dybde påvirker din passage til et cykelskur.

Bestil dine materialer

Indtænk gerne i god tid at du skal have bestilt dine materialer. Der kan nemlig sagtens være lang leveringstid.

Din træterrasse består af tre lag:

→ Et fundament 

→ En underliggende trækonstruktion

→ Selve belægningen af terrassebrædder

Fundamentet:

Stolperne i fundamentet holder den underliggende trækonstruktion. Og fundamentet sikrer, at terrassen til syvende og sidst er stabil. Det er naturligt nok terrassens afstand til jorden, der afgør, hvor meget træ der skal bruges. Som hovedregel skal der være en afstand på 2-3 meter mellem stolperne. 

Som allerede nævnt bør du bruge trykimprægneret træ af den allerbedste kvalitet til de steder, hvor træ skal være i kontakt med jorden. Brug gerne trykimprægneret træ til både fundament og trækonstruktion. 

Køb nok træ til at du kan bygge en konstruktion, hvor der er 40-60 cm mellem tværbjælkerne. Er dine terrassebrædder eksempelvis to cm tykke, bør der max være 40 cm mellem konstruktionens bjælker. 

Hvis du ikke ønsker et fundament af træ – måske fordi du er bange for råd – er der også andre muligheder. Du kan gå efter skruefundamenter, der skrues direkte ned i jorden, eller støbe dit eget fundament, hvorpå du monterer stolpesko. Mulighederne er mange!

Hvis du bygger en træterrasse på fliser, har du ekstra gode forudsætninger for, at dit træværk ikke kommer til at være i direkte kontakt med jord. 

Tjek dine terrassebrædder

Når dine terrassebrædder ankommer, bør du pakke dem ud og tjekke dem med det samme. Vær opmærksom på:

→ Bræddernes overflade og endetræ. Der skal helst ikke være høvlespor eller flossede partier. Revner og vindridser er også tegn på dårlig kvalitet.

→ Tjek at bræddernes mål – både i tykkelse og bredde – stemmer. Som tommelfingerregel må et brædt på 10 cm i bredden ikke svinge mere end et par millimeter.

Hvis der er problemer med din leverance, kan du få fragtmanden til at returnere brædderne med det samme. Derfor er det en god idé at kontrollere, når du modtager terrassebrædderne. 

Sørg for at træet holdes tørt, før du går i gang. Så dæk det til med en pressenning og løft det gerne op på et underlag. På den måde ligger dine brædder ikke direkte på jorden. Og det er smart, hvis de skal ligge der et par uger, før du går i gang med byggeriet for alvor.

Byg træterrassens konstruktion

En trækonstruktion til denne type terrasse er ofte lavet med lægtesko og træ med stolper. Lægteskoene monteres i fundamentet på dit hus. Og træstolperne graves ned i jorden og støbes fast i beton. Og det kan nærmest ikke siges nok: Hvis der er træ i din konstruktion, der er i kontakt med jorden, bør det være trykimprægneret. 

Der skal være omkring 2-3 meter mellem stolperne. Men den præcise afstand kommer selvfølgelig an på terrassens konkrete mål.

En række bjælker lægges på tværs og boltes fast til stolperne. De danner en slags ramme, som terrassebrædderne i sidste ende skrues eller sømmes fast i. 

Afstanden mellem disse tværbjælker bør være omkring 50 cm. På den måde sikrer du en tilstrække understøtning af din terrasse. Det er naturligvis vigtigt, at den underliggende konstruktion er målt omhyggeligt op, og at den i sidste ende er fast, lige og stabil.

Et godt tip: Vær hjemme når dine brædder bliver leveret og gå dem igennem, mens fragtmanden er der. Hvis brædderne har slået sig voldsomt eller ganske enkelt er vind og skæve, så få dem sendt retur med det samme.

Opbygning af træterrasse

Et godt tip

Før du går videre, lægger du en god ukrudtsdug ud under din konstruktion. Vær ikke nærig her. Vi garanterer, at du bliver meget sur på dig selv, hvis du vælger en billig dug. For det efterfølgende forår, vil ukrudt piple op mellem hvert brædt.

Montér terrassebrædderne

Nu er tiden inde til den altafgørende finish – montering af selve terrassebrædderne. Det er nu, det gælder. Alt det hårde, indledende arbejde får du ingen roser af konen for. Men du hører med garanti for det, hvis dine terrassebrædder ikke ligger, som de skal.

Hav derfor in mente at terrassebræddere skrues fast, så der er er mellemrum mellem dem på omkring 10 mm. Hvis du holder det mål konsistent, får du det flotteste resultat. Det samme gælder, hvis brædderne føres ind under en facadebeklædning af træ. Her skal der også være mindst 10 mm mellem terrasse og bunden af facadebeklædningen.

Hold god afstand mellem brædderne

Afstanden mellem alle brædder giver både et flot look og langtidssikrer din terrasse. Hvorfor? 

Fordi regnen kan løbe af alle brædder og ikke lægge sig mellem brædderne. Samtidig sikrer mellemrummet en god ventilation, så brædderne tørrer hurtigere. Mellemrummet sikrer også, at træet kan udvide og trække sig sammen uden problemer. For alt træ ‘arbejder’, når det bliver vådt. Hvis dine terrassebrædder ligger helt tæt sammen, vil brædderne ikke kunne udvide sig, og det kan give seriøse skader på din konstruktion. 

Brug endelig rustfri NKT-søm eller varmforzinkede skruer, når du monterer brædderne. De har en lang levetid og misfarver ikke træet. Et godt tip: Vi anbefaler skruer, fordi det giver dig mulighed for at skrue et givent bræt af igen, hvis det skal repareres. 

Sørg for at dine skruer flugter helt med brættet. Hvis skruen kommer for langt ned i træet, vil der opstå et lille hulrum, hvor vand kan ligge. Og det er naturligvis ikke godt for træet.

Tømrer arbejde

Slip for skruehullerne – få vejens flotteste træterrasse!

Vi garanterer, at du igen og igen vil høste komplimenter og ros for din terrasse, hvis du bruger det her tip. Det hele handler om at slippe for de synlige skruehuller, der jo ikke ligefrem pryder din terrasse. En terrasse uden skruer er omvendt utrolig elegant, simpel og flot. 

Du skal bruge en såkaldt Camo Marksman, der er en lille håndholdt maskine. Den tillader dig nemt og bekvemt at skruer dine skruer skråt fra siden af hvert brædt. Og på den måde er skruehullerne nærmest skjult for øjet. Obs – nogle vil nok mene, at de skrå skruehuller kan opsamle regnvand. Og det er naturligvis en overvejelse, du må gøre dig. Omvendt sikrer du altså et flottere og mere stilrent design.

Hvordan vender jeg terrassebrædderne rigtigt?

Det er der en meget smart metode til. Når du kigger på enden af dit bræt, kan du se årringene, der altid er cirkulære. Hvis du tegner én af årringene op – og laver to prikker – skal du meget gerne se en glad smiley. 

En glad smiley betyder, at den hårde kerne ligger øverst, og det er godt! 

Så ingen sure smileys i din terrasse!

Terrassebrædder

Få professionel hjælp til opbygning af træterrasse

Vi håber, at du nu er blevet klogere og er klar til at bygge den flotteste terrasse på din vej 

Hvis du omvendt har mistet pusten og troen på dine egne evner, skal du bestemt ikke være flov. Som tidligere nævnt er det et krævende gør-det-selv projekt at bygge en træterrasse.

Dansk Husk & Have Service laver hundredvis af træterrasser om året, og vi kan også hjælpe dig. Ring til os alle dage mellem 08:00-21:00 på telefon 71 96 90 50 og hør mere.

Og skulle du have brug for hjælp til et andet hus-eller haveprojekt, kan du også få den hos Dansk Hus & Have Service. Vi kan nemlig hjælpe dig med alt fra opsætning af hegn, nedgravning af trampolin, støttemure til fliserens.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Levering

Til alle brofaste øer i DK

Brug for hjælp

Ring til os på 71 96 90 50

Tilfredshedsgaranti

I hele landet

100% sikker betaling

Bankoverførsel / MasterCard / Visa

Prisberegner

Beregn pris & book online

Få et tilbud

Få et tilbud

OBS! Vi laver som udgangspunkt ikke tilbud på hækklipning, stubfræsning, havearbejde, rengøring og andre ydelser som nemt kan bookes online.

Flisebelægning (anfør ca. mål)

Anlæg af græsplæne (anfør ca. mål)

Vælg græstype *
Afkrydsningsfelter

Plantning af hæk (anfør ca. mål)

Vælg hæktype *

Opbygning af træterrasse (anfør ca. mål)

Hvordan skal bunden opbygges? *

Opbygning af støttemur (anfør ca. mål)

Opbygning af trapper (anfør ca. mål)

Opsætning af hegn (anfør ca. mål)

Andet (anfør ca. mål)

Kontaktinformation

Størst tilladte upload: 268.44MB
OBS! Der er travlt i øjeblikket og der kan derfor godt gå op til 1 uge +/- før vi har dit tilbud klar. Haster dit projekt? Så book online og kom forrest i køen! Alle online ordrer behandles og udføres som 1. prioritet.
Sending

Få et tilbud

Få et tilbud

faa-et-tilbud-book-moede
Størst tilladte upload: 268.44MB
OBS! Vi får mange henvendelser og der kan godt gå op til 1 uge før vi har dit tilbud klar.

Haster dit projekt? Hvis det kan lade sig gøre, så book online. Du kommer forrest i køen og vores onlinepris er 10% lavere end vores listepris. Alle online ordrer behandles og udføres som 1. prioritet.

Sending