Vil du bygge din egen støttemur? 4 ting du skal vide

Back to Artikler
støttemur

Vil du bygge din egen støttemur? 4 ting du skal vide

Hvis der er store niveauforskelle i din have, kan det give god mening at etablere en støttemur.

På den måde udnytter du pladsen i din have bedst muligt. Og du får skabt nogle flotte og afgrænsede områder i haven.

Det er muligt at bygge din egen støttemur. Men det kræver, at du er fiks på fingrene og ikke er bange for at tage fysisk fat.

Og hvordan gør du så, hvis du er fast besluttet på at bygge din egen støttemur?

Der er en række trin involveret i processen, og dem gennemgår vi én for én her!

1. Hvad er en støttemur?

En støttemur bruges til at støtte en jordskråning, så jorden holdes tilbage. Murens formål er altså at afstive jorden, så man undgår, at skråningen falder sammen. På den måde vil en støttemur sikre permanente, flotte og lige niveauforskelle i terrænet.

Alle støttemure har en hældning, der svagt vælter ind mod jordskrænten. Det er både murens hældning og vægt, der er med til at stabilisere jorden. Derfor er det naturligt, at alle støttemure kan holde til en større belastning jo tungere de er, og jo større hældningen er.

Mange haver har niveauforskelle, og hvis du vil have fuld glæde af ens have, er en støttemur helt oplagt. Og er muren bygget korrekt, kan du både udnytte pladsen oven på jordskråningen såvel som neden for muren.

2. Hvorfor er en støttemur smart?

Som tidligere nævnt kan du udnytte områderne i haven bedre med en støttemur. Men der er også mulighed for flere forskellige designs af selve muren alt efter dine ønsker.

Du kan gå efter en lukket mur eller vælge en model med mellemrum mellem stenene. Med eksempelvis 10-15 cm mellemrum mellem murens sten, kan du opnå et hulrum, hvor planter kan vokse. Det vil skabe et mere organisk og hyggeligt udtryk, der kan pryde mange haver og skabe hyggelige kroge. Omvendt kan en lukket mur skabe et mere stramt og roligt udtryk i din have.

3. Hvad koster en støttemur?

Det er meget svært at give et enkelt svar på det spørgsmål. For mange faktorer spiller naturligt ind på prisen – eksempelvis de brugte sten samt murens højde og længde. 

Vi kan dog give et priseksempel fra Dansk Hus & Have Service En støttemur på 30 meter, med en gennemsnitshøjde på 56 cm, bygget af fire lags herregårdsblokke koster kun 19.760. Og det er inklusiv alt. 

Husk også, at etablering af støttemure er omfattet af håndværkerfradraget. 

Du kan lynhurtigt danne dig et overblik over udgifterne til dit støttemursprojekt med denne prisberegner.

4. Hvordan laver man en støttemur?

Her får du en step-by-step guide til at lave din egen støttemur. I dette eksempel bygges en støttemur af Danblokke. Det er en ganske populær og smart løsning, da blokkene ‘låser’ hinanden fast, hvilket giver en stærk mur. 

Grav ud til fundamentet

Det er alfa omega, at din mur sættes på fast grund. Og det betyder, at du skal grave mindst 90 cm ned. Nu skal du overveje, om du har brug for at etablere et dræn. For i givet fald skal det lægges nu, før du går videre. Et dræn kan være en god idé, hvis der er et areal ‘bag’ muren, der leder vand ned mod støttemuren. Et dræn vil betyde, at din mur ikke belastes af tung og våd jord.

Læg stabilgrus

Nu fylder du stille og roligt stabilgrus ned i renden. Stamp gruset for hver 25-30 cm, eksempelvis med en motoriseret stamper eller en brolæggerjomfru. Fyld grus op til cirka 20 cm under støttemurens niveau. 

20 cm med jordfugtig beton 

Ovenpå gruset lægger du et lag af jordfugtig beton. Betonlaget skal cirka være 20 cm højt og 50 cm bredt, og det danner basis for det første lag blokke i muren.

Det første lag blokke lægges

Du skal nu lægge det første lag blokke, og det er meget vigtigt, at dette lag lægges korrekt. For det vil påvirke resten af muren. Derfor skal du huske at spænde en snor ud. Den skal flugte med den første række blokke og med denne rækkes forkant. OBS – husk at din mur skal begynde cirka 3 cm under niveau.

Bank blokkene fast

Brug din mukkert til at banke den første blok ned i betonen. Tjek meget omhyggeligt og løbende, om dine blokke er vandrette, og at forkanten af blokken flugter med snoren.

Husk fugeafstanden

Der skal være en fugeafstand på 3-5 mm mellem alle blokkene i den første række. Når alle blokke i denne række er sat, holder du pause i to-tre dage. Din beton skal nemlig have tid til at hærde. Efterfølgende kan du bygge resten af din mur. Forskyd rækkerne af blokke løbende, så de lapper halvt ind over hinanden.

Denne mur er som nævnt bygget af Danblokke. Og da hver blok har en låseknast, kan de nemt placeres på den rigtige måde. Du behøver derfor ikke arbejde så meget med vaterpasset – hvis din første række af blokke er sat korrekt vel og mærke. 

Murpap ordner ujævnheder

Hvis der alligevel er visse ujævnheder, kan du med fordel jævne dem ud med små stykker murpap. Dem lægger du mellem blokkene i de givne rækker, hvis der er ujævnheder. Tjek løbende med snoren, at dine rækker flugter, som de skal.

Fyld op med sand eller grus og stamp

Som arbejdet glider frem skal du huske at fylde sand eller grus bag din mur. Gør dette hver gang du har lagt to rækker. Der skal være plads til et lag på mindst 10 cm tykkelse. Det vil nemlig virke som dræn og lede vand væk. 

Brug din brolæggerjomfru og stamp let for hver 20 cm, du fylder op med. Du skal ikke komprimere sandet for meget, for det skal kunne lede regnvand væk. De sidste 20 cm i toppen skal bestå af normal muldjord. Voila!

Dansk Hus & Have Service bygger din støttemur

Har du mistet pusten af at læse det ovenstående? Bare rolig! Dansk Hus & Have Service kan lede dit projekt og bygge alle slags støttemure, så de vil stå til evig tid. 

Vi tilbyder professionel etablering af stabile støttemure og kantafgrænsninger fra A til Z. Uanset om du er privatperson, forening, virksomhed, grundejerforening eller noget helt andet kan vi hjælpe dig. Vi har mange års erfaring med både små og store støttemure. Og vi rådgiver gerne, så du kan få en støttemur, der passer perfekt med omgivelserne. Vi går helhjertet ind i opgaverne, og ofte laver vores entreprenører det første jordarbejde. Siden hen tager vores dygtige anlægsgartnere over og laver den smukke og vigtige finish.

Hvis du vælger Dansk Hus & Have Service, kan du altid regne med:

  • Professionel projektledelse fra start til slut.
  • Løbende kvalitetskontrol
  • Erfarne medarbejdere med stor erfaring fra lignende projekter.
  • Arbejde udført med fokus på kvalitet og holdbarhed.
  • En konkurrencedygtig pris (det er ikke unormalt, at vi er 10.000-30.000 kroner billigere end konkurrenterne).
  • Et projekt der IKKE løber løbsk økonomisk.
  • Kun de bedste materialer.
  • En seriøs og professionel tilgang til tidsfrister. 

Fang os til en snak om dit projekt

Ring til os på telefon 71 96 90 50 og få en snak om dit projekt. Telefonerne er åbne alle dage fra 08:00 – 21:00, og vi glæder os til at snakke med dig.

Har du brug for hjælp til et andet hus- eller haveprojekt, skal du heller ikke tøve med at kontakte os. Vi kan nemlig hjælpe dig med alt fra opbygning af terrasser, anlæg af haver og opsætning af hegn til nedgravning af trampolin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Artikler

Få et tilbud

Få et tilbud

faa-et-tilbud-book-moede

Flisebelægning (anfør ca. mål)

Anlæg af græsplæne (anfør ca. mål)

Vælg græstype *
Afkrydsningsfelter

Plantning af hæk (anfør ca. mål)

Vælg hæktype *

Opbygning af træterrasse (anfør ca. mål)

Hvordan skal bunden opbygges? *

Opbygning af støttemur (anfør ca. mål)

Opbygning af trapper (anfør ca. mål)

Opsætning af hegn (anfør ca. mål)

Andet (anfør ca. mål)

Kontaktinformation

Maximum upload size: 134.22MB
OBS! Der er travlt i øjeblikket og der kan derfor godt gå op til 1 uge +/- før vi har dit tilbud klar. Haster dit projekt? Så book online og kom forrest i køen! Alle online ordrer behandles og udføres som 1. prioritet.
Sending

Få et tilbud

Få et tilbud

faa-et-tilbud-book-moede
Maximum upload size: 134.22MB
OBS! Vi får mange henvendelser og der kan godt gå op til 1 uge før vi har dit tilbud klar.

Haster dit projekt? Hvis det kan lade sig gøre, så book online. Du kommer forrest i køen og vores onlinepris er 10% lavere end vores listepris. Alle online ordrer behandles og udføres som 1. prioritet.

Sending