Kurv

Ring til os på: (+45) 71 96 90 50

Skriv til os på: [email protected]

støttemur

Vil du bygge din egen støttemur? Her er 4 ting, du skal vide

Hvis der er store niveauforskelle i din have, kan det give god mening at etablere en støttemur.

For med en støttemur kan du:

→ Udnytte pladsen i din have bedst muligt.

→ Skabe nogle flotte og afgrænsede områder i haven.

Det er muligt at bygge din egen støttemur. Men det kræver, at du er fiks på fingrene og ikke er bange for at tage fysisk fat.

Hvordan gør man så? Der er en række steps i processen, og dem gennemgår vi lidt senere i dette blogindlæg. 

1. Hvad er en støttemur?

En støttemur bruges til at støtte en jordskråning, så jorden holdes tilbage. Murens formål er at afstive jorden, så man undgår, at skråningen falder sammen. På den måde vil en støttemur sikre permanente, flotte og lige niveauforskelle i terrænet.

Alle støttemure har en hældning, der svagt hælder ind mod jordskrænten. Det er både murens hældning og vægt, der er med til at stabilisere jorden. Derfor er det naturligt, at alle støttemure kan holde til en større belastning jo tungere de er, og jo større hældningen er.

Mange haver har niveauforskelle, og hvis du vil have fuld glæde af din have, er en støttemur oplagt. Og er muren bygget korrekt, kan du både udnytte pladsen oven på jordskråningen såvel som neden for muren.

2. Hvilket look ønsker du?

Du har mulighed for at vælge mange forskellige designs, når det kommer til støttemure.

Du kan eksempelvis vælge en lukket mur. Her er der ikke mellemrum mellem stenene, og det skaber et mere stramt og roligt udtryk i din have.

Du kan også vælge en mur med mellemrum mellem stenene. Med eksempelvis 10-15 cm mellemrum mellem murens sten, kan du opnå et hulrum, hvor planter kan vokse. Det vil skabe et mere organisk og hyggeligt udtryk, der kan pryde mange haver og skabe hyggelige kroge. 

3. Pris på en støttemur – hvad koster det?

Det er meget svært at give et enkelt svar på det spørgsmål. For mange faktorer spiller naturligt ind på prisen – eksempelvis de brugte sten samt murens højde og længde. 

Her er dog et konkret priseksempel fra Dansk Hus & Have Service:

En støttemur på 30 meter, med en gennemsnitshøjde på 42 cm, bygget af tre lags herregårdsblokke koster kun omkring 28.000 kr.

Her er der virkelig tale om en billig støttemur. Det er ikke unormalt, at Dansk Hus & Have Service er over 10.000 kr. billigere end vores konkurrenter.

Du kan lynhurtigt danne dig et overblik over udgifterne til din støttemur med vores prisberegner.

4. Lav selv støttemur → Sådan gør du

Her får du en step-by-step guide til at lave din egen støttemur. I dette eksempel bygges en støttemur af Danblokke.

Det er en ganske populær og smart løsning, da blokkene ‘låser’ hinanden fast, hvilket giver en stærk mur.

Grav ud til fundamentet

Det er alfa omega, at din mur sættes på fast grund. Og det betyder, at du skal grave mindst 90 cm ned. Nu skal du overveje, om du har brug for at etablere et dræn. For i givet fald skal det lægges nu, før du går videre.

Et dræn kan være en god idé, hvis der er et areal ‘bag’ muren, der leder vand ned mod støttemuren. Et dræn vil betyde, at din mur ikke belastes af tung og våd jord.

Læg stabilgrus

Nu fylder du stille og roligt stabilgrus ned i renden. Stamp gruset for hver 25-30 cm, eksempelvis med en motoriseret stamper eller en brolæggerjomfru. Fyld grus op til cirka 20 cm under støttemurens niveau.

20 cm med jordfugtig beton 

Ovenpå gruset lægger du et lag af jordfugtig beton. Betonlaget skal cirka være 20 cm højt og 50 cm bredt, og det danner basis for det første lag blokke i muren.

Det første lag blokke lægges

Du skal nu lægge det første lag blokke i den våde beton, og det er meget vigtigt, at dette lag lægges korrekt. For det vil påvirke resten af muren.

Derfor skal du huske at spænde en snor ud. Den skal flugte med den første række blokke og med denne rækkes forkant. OBS – husk at din mur skal begynde cirka 3 cm under niveau.

Bank blokkene fast

Brug din mukkert til at banke den første blok ned i betonen. Tjek meget omhyggeligt og løbende, om dine blokke er vandrette, og at forkanten af blokken flugter med snoren.

Husk fugeafstanden

Der skal være en fugeafstand på 3-5 mm mellem alle blokkene i den første række. Når alle blokke i denne række er sat, holder du pause i to-tre dage. Din beton skal nemlig have tid til at hærde. Efterfølgende kan du bygge resten af din mur. Forskyd rækkerne af blokke løbende, så de lapper halvt ind over hinanden.

Denne mur er som nævnt bygget af Danblokke. Og da hver blok har en låseknast, kan de nemt placeres på den rigtige måde. Du behøver derfor ikke arbejde så meget med vaterpasset – hvis din første række af blokke er sat korrekt vel og mærke. 

Murpap ordner ujævnheder

Hvis der alligevel er visse ujævnheder, kan du med fordel jævne dem ud med små stykker murpap. Dem lægger du mellem blokkene i de givne rækker, hvis der er ujævnheder. Tjek løbende med snoren, at dine rækker flugter, som de skal.

Fyld op med sand eller grus og stamp

Som arbejdet glider frem, skal du huske at fylde sand eller grus bag din mur. Gør dette hver gang, du har lagt to rækker. Der skal være plads til et lag på mindst 10 cm tykkelse. Det vil nemlig virke som dræn og lede vand væk. 

Brug din brolæggerjomfru og stamp let for hver 20 cm, du fylder op med. Du skal ikke komprimere sandet for meget, for det skal kunne lede regnvand væk. De sidste 20 cm i toppen skal bestå af normal muldjord. Voila!

Sten til støttemur – hvad skal jeg vælge?

Der er et hav af forskellige muligheder, når du skal vælge sten til din støttemur. 
Her kan du se de forskellige stentyper, som Dansk Hus & Have Service bruger, når vi bygger støttemure.

Dansk Hus & Have Service bygger din støttemur

Har du mistet pusten af at læse det ovenstående? Bare rolig. Dansk Hus & Have Service kan lede dit projekt og bygge alle slags støttemure, så de vil stå til evig tid. 

Vi tilbyder professionel etablering af stabile støttemure og kantafgrænsninger fra A til Z. Uanset om du er privatperson, forening, virksomhed, grundejerforening eller noget helt andet kan vi hjælpe dig. 

Kontakt os alle dage på 71 96 90 50 alle ugens dage fra 8:00-21:00. Eller udfyld vores formular og få et tilbud på støttemur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Levering

Til alle brofaste øer i DK

Brug for hjælp

Ring til os på 71 96 90 50

Tilfredshedsgaranti

I hele landet

100% sikker betaling

Bankoverførsel / MasterCard / Visa

Prisberegner

Beregn pris & book online

Få et tilbud

Få et tilbud

faa-et-tilbud-book-moede

Flisebelægning (anfør ca. mål)

Anlæg af græsplæne (anfør ca. mål)

Vælg græstype *
Afkrydsningsfelter

Plantning af hæk (anfør ca. mål)

Vælg hæktype *

Opbygning af træterrasse (anfør ca. mål)

Hvordan skal bunden opbygges? *

Opbygning af støttemur (anfør ca. mål)

Opbygning af trapper (anfør ca. mål)

Opsætning af hegn (anfør ca. mål)

Andet (anfør ca. mål)

Kontaktinformation

Maximum upload size: 268.44MB
OBS! Der er travlt i øjeblikket og der kan derfor godt gå op til 1 uge +/- før vi har dit tilbud klar. Haster dit projekt? Så book online og kom forrest i køen! Alle online ordrer behandles og udføres som 1. prioritet.
Sending

Få et tilbud

Få et tilbud

faa-et-tilbud-book-moede
Maximum upload size: 268.44MB
OBS! Vi får mange henvendelser og der kan godt gå op til 1 uge før vi har dit tilbud klar.

Haster dit projekt? Hvis det kan lade sig gøre, så book online. Du kommer forrest i køen og vores onlinepris er 10% lavere end vores listepris. Alle online ordrer behandles og udføres som 1. prioritet.

Sending