Kurv

Ring til os på: (+45) 71 96 90 50

Skriv til os på: [email protected]

Havekalender September → Det skal du lave i haven i september

Havekalender September

Det skal du lave i haven i september

September er ensbetydende med, at efteråret nærmer sig. Vejret kan variere noget i denne måned, men uanset hvad, er haven i september værd at bruge tid på.

Du vil begynde at bemærke, at dagene er mærkbart kortere, og de varmere temperaturer i august er begyndt at blive lidt køligere. Men lad være med at pakke dine haveredskaber væk. Du kan stadig nå meget endnu. Sidste frist for havearbejde er ikke nået endnu.

Som haveejer er der nemlig stadig masser af opgaver, du kan gå i gang med i haven i september. For at opretholde en sund og smuk have er du nødt til at pleje den året rundt. Når årstiderne ændrer sig, vil din have kræve forskellige former for havearbejde.

Vi har lavet en havekalender, hvor du får gode råd til, hvad du skal lave de forskellige måneder. Du kan følge vores anbefalinger, planlægge din egen havekalender og justere den år for år. Her tager vi et kig på haven i september.

Høst frugt og grøntsager i køkkenhaven

Forhåbentligt har du haft en vellykket sæson med frugt og grøntsager i din køkkenhave. Er det tilfældet, skal du høste frugterne af dit arbejde i denne måned. Du bør sørge for at høste frugt og grøntsager jævnligt i haven i september, så du ender med at få så meget gavn af dit hårde arbejde som muligt.

Du kan eventuelt fryse afgrøderne ned, sylte eller tørre dem m.m., så du kan nyde din høst i længere tid og bruge det i et væld af opskrifter. Har du krydderurter, kan du eksempelvis lave en smagfuld pesto, mens modne bær kan bruges til en lækker marmelade. Det sikrer, at du når at bruge alle krydderurter og bær, inden det er for sent.

Derudover er det vigtigt, at du fjerner alle de rådne afgrøder og nedfalden frugt fra jorden. Har du nogle efterårs- og vintergrøntsager samt frugter, skal du desuden huske at vande disse regelmæssigt.

Plant stauder i bede og flyt eller del eksisterende stauder

Hvis du ønsker flotte og farverige stauder i dine bede i haven i september samt efteråret, er det i denne måned, du skal i gang. Her kan du nemlig plante stauder i alle dine bede. Har du allerede en del stauder, kan du eventuelt grave dem op, dele de eksisterende stauder og flytte dem til et andet område i din have. Dette vil bidrage til at fremme blomstringen år efter år.

Husk at vande alle stauder godt, når du planter dem på ny. Det er en rigtig god idé at plante nye stauder i september – især i slutningen af måneden. På dette tidspunkt er jorden stadig varm, så de nemmere kan slå rødder.

Skift sommerblomster ud med efterårsblomster i altankasser og krukker

September er det ideelle tidspunkt at tilføje nye farverige blomster til din have. Du kan nemlig nu gå i gang med at skifte dine sommerblomster i krukkerne eller altankasserne ud med friske og smukke efterårsblomster. Det kan eksempelvis være krysantemum, alpeviol eller hebe.

Disse blomster trives i de milde og kølige efterårstemperaturer og vil blomstre langt ind i efteråret. Husk at du bør vande dem hver dag i de første par uger. Det bedste er at vælge langtidsblomstrende og hårdføre efterårsblomster, så du kan nyde dem langt ind i efteråret.

Husk at pleje græsplænen

Ønsker du en flot og sund græsplæne, er det vigtigt, at den bliver plejet i denne måned. I september er det tid til at arbejde med din græsplæne.

Er der nogle tørre eller ødelagte steder, kan du gå i kast med efterårssåning. Sørg for at rive plænen grundigt igennem inden såningen. September er den perfekte måned til at reparere din plæne, da jorden stadig er varm. Det sikrer en hurtigere fremspiring.

Udover efterårssåning er det en fordel at gøde græsplænen. Men for at gødning og vand kan trænge igennem, er det en god idé at skabe lys og luft til rødderne i græsset. Det gør du ved at pleje din plæne med vertikalskæring, hvor du fjerner dødt og tørt græs i bunden. Det får din græsplæne til at se en smule rodet ud i en periode, men med tiden vil den se markant sundere og grønnere ud.

Gå i gang med udplantning i haven

Nyd stedsegrønne planter, flotte træer og buske m.m. i din have næste år ved at plante forårsplanter allerede i september. September er en god måned til at tilføje buske, træer og stedsegrønne planter til din have. Det kan være alt lige fra roser til hortensiaer til andre planter, træer og buske. Du kan endda gå i gang med at plante frugttræer og frugtbuske samt lægge forårsløg.

Dog er det vigtigt, at du grundigt undersøger, hvad der kan plantes i haven i september. Kig efter om der er nogle planter, der tåler efterårsvejret bedre end andre. Det vil nemlig være meget ærgerligt, hvis du bruger en masse tid i haven uden at se det komme til live næste forår.

At gå i gang med udplantningen allerede nu og se tingene formere sig i haven, vil ikke kun give dig mere nydelse men også sikre, at du sparer penge. Det vil i sidste ende også sikre, at du ender med endnu sundere planter og træer. Så det er slet ikke for tidligt at gå i gang med eksempelvis at bestille hækplanter, som du selv kan plante i enten oktober eller november. Eller bestille en professionel gartner til at plante hæk for dig.

Samtidigt er september perfekt, når det kommer til at samle frø fra dine yndlingsblomster, du ønsker at bruge næste år. Opbevar frøene et tørt og køligt sted i en forseglet pose eller æske. Det er vigtigt, at dine frø ikke får fugt.

Vær med til Havens dag i september

Havens dag afholdes hvert år den anden søndag i september. I år falder denne dato på den 13. september. Denne dag sætter gang i plantesæsonen, hvor planteskoler og havecentre har et stort udvalg af planter m.m. Det er derfor en god idé at gå i gang med at plante nyt i september samt resten af efteråret.

På denne dag bliver det gjort klart, at der stadig er masser at lave i haven i september samt i løbet af efteråret. Dagen sætter desuden fokus på naturens diversitet og øget frodighed. Der skal være plads til både mennesker og dyr. Det skal ikke kun været et sted, der bliver passet og plejer, men også bliver nydt.

Havens dag er en perfekt dag at tage i et havecenter eller på en planteskole. Du vil desuden finde flere udstillinger, demonstrationer og gode tilbud, så det er værd at tage et kig, inden du går i haven. Læs mere om havens dag arrangementer, så du kan nå at være med.

Andre gode tips til haven i september

Hvis du ikke allerede har gjort det, så tag frostfølsomme planter ind i dit drivhus for at beskytte dem mod frost. Har du ikke et drivhus, kan du tage dem indenfor i stedet.

Nogle planter kan kræve en beskæring, før du sætter dem ind, hvis de er vækstet en del i løbet af sommermånederne. Vand planterne sparsomt og sørg for, at der er fugt i dit drivhus. Det kan du eksempelvis gøre ved at vande gulvet.

I september er det ligeledes sidste chance for at beskære blødere samt træer med stenfrugter såsom birk, kirsebær, blomme og valnød. Træer får nemlig nemt svampesygdomme, hvis de beskæres i vintermånederne, mens blødere vil tabe en del saft, hvis de beskæres på andre tidspunkter af året.

Sidst men ikke mindst kan du gå i gang med at planlægge din havekalender for resten af året. Inden du går i gang med at plante for meget, kan du lave skitser, tegninger og skrive ned i din havekalender, hvad der fungerede og ikke fungerede, så du kan huske det til næste år.

September kan både være solrig og regnfuld. Vi håber på en fornuftig fordeling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Levering

Til alle brofaste øer i DK

Brug for hjælp

Ring til os på 71 96 90 50

Tilfredshedsgaranti

I hele landet

100% sikker betaling

Bankoverførsel / MasterCard / Visa

Prisberegner

Beregn pris & book online

Få et tilbud

Få et tilbud

faa-et-tilbud-book-moede

Flisebelægning (anfør ca. mål)

Anlæg af græsplæne (anfør ca. mål)

Vælg græstype *
Afkrydsningsfelter

Plantning af hæk (anfør ca. mål)

Vælg hæktype *

Opbygning af træterrasse (anfør ca. mål)

Hvordan skal bunden opbygges? *

Opbygning af støttemur (anfør ca. mål)

Opbygning af trapper (anfør ca. mål)

Opsætning af hegn (anfør ca. mål)

Andet (anfør ca. mål)

Kontaktinformation

Maximum upload size: 268.44MB
OBS! Der er travlt i øjeblikket og der kan derfor godt gå op til 1 uge +/- før vi har dit tilbud klar. Haster dit projekt? Så book online og kom forrest i køen! Alle online ordrer behandles og udføres som 1. prioritet.
Sending

Få et tilbud

Få et tilbud

faa-et-tilbud-book-moede
Maximum upload size: 268.44MB
OBS! Vi får mange henvendelser og der kan godt gå op til 1 uge før vi har dit tilbud klar.

Haster dit projekt? Hvis det kan lade sig gøre, så book online. Du kommer forrest i køen og vores onlinepris er 10% lavere end vores listepris. Alle online ordrer behandles og udføres som 1. prioritet.

Sending