Vil du vide hvordan man lægger fliser? At lægge fliser er hårdt arbejde uanset, om du skal have nye fliser i indkørslen eller på terrassen. Det kræver, at du er tålmodig og grundig for at opnå det pæneste resultat.
Trin for trin-guide: Sådan lægger du fliser
- Først og fremmest skal du i gang med at grave. Hvis der er tale om fliselægning i en indkørsel, skal der graves 40 cm ned, mens en terrasse kun kræver, at du graver 30 centimeter ned. Er det et lille område, kan du gøre det med håndkraft, mens det er en fordel at bruge en minigraver til større områder.
- Dernæst skal du lægge stabilgrus og udglatte det. Det er vigtigt, at du vibrerer stabilgruset, så bunden bliver ekstra hård. Det kan du gøre med en pladevibrator.
- Du skal sørge for at lave et fald på fliserne, der går væk fra dit hus. Dette fald skal være på omkring 1 centimeter for hver meter. For at sikre at faldet er korrekt, kan du anvende pæle og snore som målestok. Tjek efter med et vaterpas.
- Nu kan du lægge afrettergrus på området. Placer et rør i en rille i gruset. Herefter kan du begynde at trække af med et bræt, da røret sikrer, at det bliver den rigtige højde i begge ender. Her kan du igen bruge et vaterpas for at opnå den korrekte hældning.
- Tiden er nu kommet til fliselægningen. Start med at placere snore i kanterne, så du har en højde at gå efter. Når du har lagt en enkelt eller to rækker, så tag et kig på dit arbejde for at sikre, at det ikke ender med at blive skævt. Læg fliserne med et par millimeters mellemrum, så du kan lave en fuge.
- Til sidst, når fliserne ligger pænt og helt lige, skal du fylde fugerne med enten fugesand, stenmel eller afrettergrus. Strø det ud over fliserne og fej derefter, så der dannes et tyndt lag over hele området.
Dette arbejde skal gentages regelmæssigt i et par uger, så der kommer godt med stenmel, fugesand eller afrettergrus ned i fugerne. Sand mellem fliserne sikre at fliserne ligger godt fast.
Hvad koster det at få lagt fliser?
Prisen for at få lagt fliser afhænger af mange faktorer, hvorfor der ikke kan gives en fast pris på fliselægning. Disse faktorer er følgende:
- Hvor stort er området, der skal belægges med fliser?
- Hvilken type belægningssten eller fliser ønsker du?
- Hvilken størrelse skal belægningsstenene eller fliserne have?
- Er det din terrasse, indkørsel, en gangsti eller lignende?
- Er området svært eller nemt tilgængeligt?
Alle disse faktorer har en indflydelse på den endelige pris. Det kommer derfor meget an på din opgave, hvor meget du ender med at skulle betale for fliselægning. Typisk er det nødvendigt, at en fagmand kommer hjem til dig og besigtiger opgaven for at give et tilbud. Du kan også spørge os om et tilbud på lægning af fliser.
Vil du have et uforpligtende tilbud på lægning af fliser?
Her kan du se et priseksempel på fliselægning på en terrasse på 30 m2:
- Holmegårdssten: De koster i gennemsnit 500 kroner pr. m2: En ny terrasse vil koste 15.000 kroner.
- Granitfliser: De koster i gennemsnit 625 kroner pr. m2: En ny terrasse vil koste 18.750 kroner.
- Skifersten: De koster i gennemsnit 800 kroner pr. m2: En ny terrasse vil koste 24.000 kroner.
Er du interesseret i den billigste løsning, skal du vælge enten herregårdssten eller betonfliser. De koster nemlig i gennemsnit 125 kroner pr. m2. Med disse sten vil en ny terrasse komme til at koste 3.750 kroner.
Ovenstående priseksempler er kun for selve fliserne og ikke for arbejdskraften, hvis du hyrer en fagmand, sand, kørsel m.m. Dog giver det dig et billede af, hvad det koster at få lagt fliser på eksempelvis en terrasse, hvis du selv gør det. Du kan også prøve vores prisberegner til belægning for at få et indblik i prisen på dit projekt.
Hvornår kan man fuge fliser?
Når fliselægningen er veloverstået, og du har foretaget de sidste justeringer så fliserne ligger helt lige, kan du gå i gang med at fuge fliserne. Det vil altså sige, at du kan fuge sten og fliser lige med det samme, hvis der er tale om udendørsfliser.
Ved fugningen skal du helst anvende fugesand eller afrettergrus, da disse materialer har de rette egenskaber. Du skal sørge for, alle fuger bliver fyldt godt op ved løbende at feje et lag fugesand eller afrettergrus over hele belægningen.
Det er i det hele taget vigtigt at holde fugerne ved lige år efter år, da dette styrker flisebelægningen og reducerer væksten af ukrudt.
Hvor meget sand til fliser?
Du skal bruge en del sand, når du lægger fliser for at skabe et stabilt fundament og underlag. Ved fliselægning består fundamentet af følgende tre lag:
- Et lag af afrettergrus
- Et bærelag lavet af stabilgrus
- Et lag af bundsikringsgrus
Mængden af sand, der skal bruges til disse underlag, afhænger af, hvor stor belastningen selve fliserne bliver udsat for. Eksempelvis bliver en indkørsel udsat for en større belastning end en terrasse. Det er derfor, at der skal graves længere ned til en indkørsel fremfor til en terrasse. Jo længere ned der er gravet, jo mere sand skal du bruge.
For at finde ud af præcis hvor meget sand du skal bruge, skal du udregne rumfanget af det pågældende område såsom din terrasse eller indkørsel. Dette gør du ved at måle længden og bredden af arealet, hvorefter du ganger disse tal med lagets dybde.
Hvis du eksempelvis skal anvende et lag af bundsikringsgrus på 20 centimeter til en indkørsel, som er 8 meter lang og 4 meter bred, beregner du mængden af sand på følgende måde: 8 x 4 x 0,2 meter. Dette giver 6,4 kubikmeter.
Du regner mængden af sand ud for de to andre lag på præcis samme måde.
Hvordan skærer man fliser?
Skal du skære fliser, er det essentielt, at du har det helt rigtige værktøj for at opnå det optimale resultat. Hvordan du skærer en flise kan variere alt efter hvilken type flise, det er.
Når det kommer til belægningssten, kan disse oftest klippes med en stenklipper. Det kræver dog en smule øvelse, hvorfor det kan være en god idé i stedet at bruge en vinkelsliber med en diamantskæreskive til at skære fliserne.
Husk at du aldrig skal benytte vinkelsliberen direkte på flisebelægningen. Støvet vil nemlig lægge sig på overfladen, og kommer der fugt til, vil det sætte sig fast på fliserne.