Hvor højt må dit hegn være? Hvordan sætter du stolper til det? Hvilke typer findes der? Hvad er priserne på hegn? Kan jeg få et firma til at sætte det op?
Hvis du skal opsætte eller købe hegn, er der en masse ting, du skal have styr på. Men heldigvis er det ikke så kompliceret, og i dette blogindlæg får du alle svarene!
Hvad er et hegn?
For en god ordens skyld starter vi med en definition. Både plankeværk, rafte- og trådhegn, hæk eller en mur kan kategoriseres som et hegn. Hvis du har et levende et af slagsen (et klassisk eksempel er en bøgehæk), må det ikke bestå af giftige planter, træer eller buske, der kan sprede plantesygdomme.
Hvor skal det placeres?
Du skal være opmærksom på, at der er forskellige regler alt afhængig af, hvor dit hegn skal placeres.
Hvis det er mod offentlig vej, skal det stå på din egen grund og passe til omgivelserne. Hvis det er et levende hegn, skal det holde sig inden for skellinjen. Og det må ikke spærre for udsyn og oversigten ved sving eller vejkryds.
Hvis det er mod din nabo, er det i første omgang dig og din nabo, der skal bestemme, hvordan hegnet mellem jeres ejendomme skal se ud. Det er også dig og din nabo, der aftaler højden. Hvis I ikke kan blive enige, skal det som udgangspunkt være 1,8-2 meter højt. Udgifter og vedligeholdelsesarbejde deles ofte ligeligt mellem begge parter.
Hvis der opstår uenighed eller konflikt omkring hegnet til din nabo, skal I bruge reglerne i hegnsloven. Det kræver et hegnsyn at få afgjort en strid, og et syn koster lige under 2.000 kr. (taberen betaler typisk den udgift).
Hvilket slags hegn skal du købe?
Der er mange typer af hegn, så du har mange muligheder for at præge det endelige look. Her er de mest brugte materialer samt fordele og ulemper ved dem alle:
- Hegn i træ: Dette vil ofte passe naturligt ind i de fleste haver. Omvendt kræver denne slags fra tid til anden træbeskyttelse og/eller maling.
- Hegn i komposit: Denne slags er vedligeholdelsesfrit, og det er en klar fordel. Omvendt vil nogle mene, at materialet er lidt til den ‘kolde’ side, men det afhænger naturligvis af det ønskede look.
- Hegn i glas: Har den klare fordel, at det både giver dig læ og opdeling i din have, samtidig med at du bevarer dit udsyn. Det kan dog også være en ulempe, hvis du netop ønsker at skærme eksempelvis indkig fra naboerne.
Her kan du få et overblik over mange af de mest almindelige typer og priser på hegn.
Hvordan sætter man hegn op?
Alt afhængig af type og dine ønsker er der flere forskellige måder at sætte et hegn op på. Fællesnævneren er dog, at det altid i én eller anden grad monteres i jorden, hvilket kan være en rimelig hård proces. De tre mest hyppige metoder er de følgende:
- Brug støbte stolpesko: Ved denne metode bliver en støbt betonklods med et gevind sat ned i jorden. Du monterer herefter dit hegn.
- Støb omkring en træstolpe: Ved denne fremgangsmåde støber du selv en betonkant omkring en træstolpe, som du har gravet ned i jorden. På den måde opnår du et meget stærkt fundament.
- Montér stolperne direkte i jorden: Her monteres stolperne direkte i et gravet hul. Nogle mener, at man ikke behøver støbe stolper i beton, så længe der graves 90 cm ned i jorden og stabiliseres med forskallingsbrædder.
Få professionel hjælp
Vil du undgå sliddet med opsætning og være sikker på at få hegn, der holder i mange år, vil det være en god ide med professionel hjælp. Og dét kan du få hos Dansk Hus & Have Service. Vi tilbyder nemlig gode priser på opsætning, og at erfarne fagfolk både leverer og opsætter hegn. Kaster du dig ud i at opsætte selv men mangler bare at købe hegn, kan du også gøre det hos Dansk Hus og Have Service.
Har du brug for en snak om priser på opsætning eller andet, så ring til os alle dage fra 08:00-21:00 på telefon 71 96 90 50.