Kurv
Få græsset til at strutte af sundhed. Se vores bedste tips her.

Få græsset til at strutte af sundhed

En flot græsplæne, skal passes rigtigt året rundt. Den skal klippes ofte, men ikke for meget ad gangen, og så skal den skal have gødning på de rigtige tidspunkter.

Pleje og pasning af græsplæne

Vil du have en tæt græsplæne der strutter af sundhed, så skal den passes omhyggeligt.

Din græsplæne passer stort set sig selv vinteren igennem, men det er vigtigt at den får en god start på foråret. Vedligehold græsplænen med begrænset vanding og klip den ofte hele sommeren igennem.

  1. Plæneluftning og vertikalskæring om foråret.
  2. Såning af nyt græs i de bare pletter.
  3. Vedligehold af græsplænen med gødning.
  4. Kalk til græsplænen, hvis den har brug for det.
  5. Slå græsset ofte, men kun få centimeter ad gangen.
  6. Vand sjældent, men giv rigeligt med vand.
  7. Pasning af græsplæne i efteråret.
  8. Den flotteste græsplæne med den rette pleje.

1. Plæneluftning og vertikalskæring om foråret

Om foråret ligger der et lag af dødt plantemateriale øverst på jorden og der kan være meget mos og ukrudt i græsset. Man kan bruge en rive til at fjerne det gamle plantelag, eller man kan bruge en elektrisk eller benzindrevet plænelufter eller vertikalskærer, som fjerner mos og plantelag.

En vertikalskærer kommer langt ned i plænen, og laver huller som giver ilt til græssets rødder. Samtidig skærer den også græssets rødder over, hvilket fremmer væksten af græsset.

Få et tilbud på vertikalskæring og plæneluftning.

2. Såning af nyt græs i de bare pletter

Så nyt græs i de bare pletter og læg topdressing ovenpå

Når du revet plænen grundigt igennem eller brugt en plænelufter for at fjerne mosset og det gamle døde plantelag, kan der godt være mange bare pletter i græsplænen. Det er derfor en god idé at så nyt græs i hullerne, så det kan vokse op og udfylde hullerne, så hele græsplænen bliver grøn.

Du skal sprede nye græsfrø i alle hullerne i græsplænen, og lægge topdressing ovenpå. En topdressing laves af 75 % sand og 25 % kompost, og du kan blande græsfrøene direkte i topdressingen.

Beregn pris på professionel plænepleje.

3. Vedligehold af græsplænen med gødning

Pleje af græsplænen med organisk eller uorganisk gødning den perfekte græsplæne skal gødes 3-4 gange om året
Græsplænen trives bedst, når du gøder den flere gange årligt

Græsplænen skal gødes med organisk gødning eller uorganisk kunstgødning i perioden mellem marts og august.

Vælger du en kunstgødning, kan du købe en NPK gødning med forholdet 12-5-14 eller 14-3-18. Du kan give 3 kg pr 100 m2 i midten af april, 2 kg pr. 100 m2 i starten af juni og 1,5 kg pr. 100 m2 i starten af august. Det er meget vigtigt at gødningen gives i tørt vejr og på tørt græs, da den ellers kan svide græsset.

Du kan også vælge at gøde med organisk gødning, som frigiver næringsstofferne langsommere til græsset. Derfor kan du som regel nøjes med at give organisk gødning en gang om året i april.

Du kan selv lave havekompost og bruge som organisk gødning, eller du kan lave flydende gødning fra brændenælder ved at lade 1 kg brændenælder stå i 10 liter vand i op til 2 uger. Herefter blandes hver liter af denne blanding med 10 liter, og det kan så hældes ud over græsset.

Du kan også købe organisk gødning, som for eksempel Animix Plænegødning, der koster 200 kr. pr. 10 kg.

Få professionel hjælp til plænepleje.

4. Kalk til græsplænen, hvis den har brug for det

Giv græsplænen kalk, men kun hvis den har brug for det.

Den optimale pH-værdi for din græsplæne er mellem 6 og 7. Dette kan du selv teste ved at bruge et testkit beregnet til at finde pH i jordprøver, som dette Pindstrup pH-tester til ca. 140 kr. inkl. levering. Du tager blot lidt jord fra haven og blander med lidt vand, og så kan du finde pH-værdien:

Er pH-værdien under 6, kan du hæve pH-værdien ved at strø perlekalk ud over græsplænen.
Er pH-værdien over 7, kan du sænke den ved at strå sphagnum ud på græsplænen.
Både perlekalk og sphagnum kan du købe i alle plantecentre og byggemarkeder, som for eksempel XL-byg her.

I stedet for pH-testeren, kan du også bruge almindeligt indikatorpapir, som hurtigt aflæser pH-værdien. Det er forholdsvis billigere, da du får 100 stk pH-indikatorer for ca. 180 kr. inkl. levering. Hvis du vil have det bedste resultat, tager du jordprøver fra 10 forskellige steder i græsplænen, da du så tager højde for eventuelle variationer i jorden.

5. Slå græsset ofte, men kun få centimeter ad gangen

Slå græsset tit, men lidt og hold det imellem 3-4 centimeter. For at få den flotteste græsplæne, skal du slå græsset ofte, men kun tage en lille smule af det hver gang.

Når du starter med at slå græsset efter vinteren, vil det ofte være meget langt. Så skal du ikke tage særlig meget af det, men nøjes med et par centimeter af gangen med et par dages mellemrum.

Det er bedst at slå græsset, når det er tørt. Så vent et par timer om morgenen til duggen er fordampet, og på en dag, hvor det ikke regner.

Den ideelle længde på græsset hele sommeren er 3-4 cm, og du skal slå græsset så tit, at du kun skal tage 1-2 cm af hver gang. Disse korte græsstykker kan med fordel blive liggende på græsplænen, da regnormene hjælper med at genbruge næringsstofferne i dem, og på den måde hjælper med at gøde græsplænen. Meget lange græsstykker skal til gengæld samles op.

Det er en god idé at købe en god græsslåmaskine, som slår græsset rigtig godt og som er brugervenlig. Det kan være en hjælp, hvis det er let at skifte imellem opsamling af græsset og bioklip, som sørger for at græsstykkerne er korte, og derved lettere bliver spist af regnormene og dannet til gødning.

Du kan også med fordel købe en robotplæneklipper, som klipper græsset helt præcist, og som kan indstilles til at klippe lige så tit, som du vil have det.

Beregn pris på at få græsset slået professionelt hele sæsonen.

6. Vand sjældent, men giv rigeligt med vand

Vand græsplænen
Vand plænen når den har brug for det

Du skal ikke vande din græsplæne særlig tit, da det giver mos og ukrudt de bedste vækstbetingelser.

Da det normalt regner meget i Danmark, behøver du som regel slet ikke at vande din græsplæne, og i flere kommuner er det forbudt at vande græsplænen i juni, juli og august. Selvom græsplænen ser helt gul ud, bliver den næsten altid flot grøn igen, efter en stor regnbyge.

Kommer der en periode med meget lidt regn, skal du give græsplænen meget vand på én gang, så det når helt ned til rødderne. Du bør give ca. 20-30 liter pr. m2, hvilket svarer til 20-30 mm regn.

Hvis du vander græsset tit, men kun en lille smule, så får græsset rødder meget tæt på overfladen af jorden. Disse rødder har større risiko for udtørring, når det er meget varmt, og skal have vand meget tit for at undgå udtørring. Så undgå et automatisk sprinkler-system, som giver en en lille smule vand hver dag, det starter nemlig kun en ond cirkel.

7. Pasning af græsplæne i efteråret

Pleje af græsplæne i efteråret
Riv bladene om efteråret
Riv bladene sammen om efteråret

I efteråret, når du skal gøre græsplænen klar til at modstå vinteren, er det vigtigt at du får revet alle bladene sammen, så de ikke ligger på græsplænen. Lader du bladene ligge, får græsset ikke nok lys hele vinteren, og der skabes gode vækstbetingelser for mos og svamp.

Du klipper græsset sidste gang i oktober, og lader det være lidt højt. Du kan også gøde for sidste gang i oktober for at give græsplænen en masse gode næringsstoffer til vinteren.

8. Den flotteste græsplæne med den rette pleje

Det er dejligt at have en flot græsplæne og den er let at pleje, hvis du blot giver den lidt ekstra opmærksomhed forår og efterår. I højsæsonen skal du blot slå den ofte, men ikke ret meget ad gangen:

Gør græsplænen forårsklar med gødning og plænelufter/vertikalskærer
Slå græsset regelmæssigt, men aldrig for kort
Vand sjældent eller aldrig
Giv den organisk eller uorganisk gødning 3-4 gange om året
Test pH-værdien før du giver den kalk
Gør plænen vinterklar i oktober ved at rive bladene væk, slå græsset og giv plænen en sidste gang gødning
Følger du disse råd, får du en smuk og grøn græsplæne, som du kan nyde hele året.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Levering

Til alle brofaste øer i DK

Brug for hjælp

Ring til os på (+45) 71 96 90 50

Tilfredshedsgaranti

I hele landet

100% sikker betaling

Bankoverførsel / MasterCard / Visa

Prisberegner

Beregn pris & book online

Cookiesamtykkebanner fra Real Cookie Banner