Har du fået nøgler til dit nybyggede hus, og er haven én stor, mudderpøl? Eller er din græsplæne fuld af mos og skal anlægges på ny?
Så er det oplagte spørgsmål! Hvad skal du vælge → Rullegræs eller såning af græs?
Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge metoder. Og i dette blogindlæg klæder vi dig på til at tage den rigtige beslutning om din græsplæne.
Alt om rullegræs
Rullegræs er fantastisk, fordi man fra den ene dag til den anden får anlagt en smuk græsplæne. Konceptet er ganske simpelt: Ruller af færdig græsplæne rulles ud – og voila! Du har en smuk plæne, der hurtigt er klar til brug. Derudover er græs i haven, herunder rullegræs, et klimavenligt valg, fordi du med græs i haven skaber plads til bier, blomster og insekter, som er essentielle for at opretholde en god biodiversitet. Hvor nogle mennesker køber solceller, bliver vegetarer eller dropper flyturene for at skåne klimaet, kan rullegræs i din have være en overskuelig og nem måde at træffe et klimavenligt valg.
Det er dog et krævende og fysisk hårdt arbejde at lægge dit eget rullegræs. Der skal gåes mange ture frem og tilbage med store ruller græs, og du skal ned på knæ og arbejde igen og igen.
Heldigvis kan du få dygtige anlægsgartnere til at stå for alt arbejdet fra A til Z. Du får billigt rullegræs og en smuk plæne med det samme.
Prøv den online prisberegner på rullegræs og såning af græs og få et hurtigt overblik over prisen på dit græs-projekt.
Hvis du er gør-det-selv typen, og vil lægge dit eget rullegræs, får du her en komplet trin for trin guide:
Hvordan lægger man rullegræs?
Først skal du forberede din jord. Det kræver formentlig følgende redskaber:
- Grubetand på minigraver (hvis nødvendigt)
- Fræser eller rotorharve
- Jordprøvesæt (hvis nødvendigt)
- Spade
- Muld
- Gødning
- Trommel (for at gøre jorden jævn)
Sådan forbereder du jorden
Det kan ikke siges nok gange: Jorden er din vigtigste prioritet! At lægge rullegræs på dårlig jord svarer til at klippe hæk med en børnesaks: Det bliver noget rod! Din jord skal være sund og klar, før du kan anlægge din græsplæne.
Først skal du overveje, om jorden skal grubbes. Når man grubber jorden, løsner man den nede i ca. 60 cm dybde. På den måde kan jorden ‘ånde’, så næringsstoffer og vand kan trænge ned i jorden. Man gruber med en grubbetand, der monteres på eksempelvis en minigraver.
Herefter skal de øverste 15 cm muld løsnes med en skovl, fræser eller rotorharve. Det sikrer, at jorden ikke bliver for komprimeret. Det er vigtigt, at der er mindst 10-15 cm muld. Ved nybyg skal der måske først udlægges muld.
Hvis jorden er for dårlig, leret eller mangler muld, er det ikke optimalt. Så bør du blande det øverste lag jord med ny muldjord og sand. Især lerjord har godt af at blive blandet med sand, da sandet fungerer som dræn. På den måde kan vandet hurtigere ledes væk, og græsset får bedre vækstbetingelser.
Finpuds jorden
Når du har styr på alt det, er det tid til at finpudse jorden. Den skal jævnes, tromles og finplaneres, så den bliver helt jævn og fast. Sten større end 5 cm fjernes fra overfladen, det samme gør græstotter og ukrudt. Overfladen må gerne være så fast, at man kan gå henover jorden uden at sætte spor. Og husk at sørge for, at underlaget er helt jævnt og ensartet trykket, så det ikke ender med en ujævn græsplæne. OBS – hvis græsset skal grænse op til et areal med fliser, skal jorden være omkring 2-3 cm lavere end kanten på fliserne.
Og så er det gødningstid. 2 – 3 kg. pr. 100 m2 af typen NPK 14-3-15 eller lignende.
Herfra skal du bare jævne det hele ud med en rive, så er du klar til at gå i krig med udlægningen.
Lægning af rullegræs
Nu er tiden inde til at lægge rullegræs, får du brug for følgende:
- Rullegræs
- Handsker
- Hobbykniv, savtakket kniv eller spade
- Helst en hel flok venner der vil hjælpe med at slæbe
Det er vigtigt, at du går i gang med at lægge græsset, så snart det er leveret. På den måde undgår du, at græsset tørrer ud. Og hvor begynder man så? Find den længste lige linje og start derfra. Rul den første rulle ud langs denne lige linje og sørg for at den ligger fladt. Sørg for at der ikke er lufthuller og undgå helst at træde på græsset. Læg græsset i forbandt (forskudt) og sørg for at kanterne lægges tæt sammen, men ikke overlapper hinanden. Brug en kniv til at skære græsset til ved kanter. Når græsset er lagt ud, skal du sikre, at der er god kontakt mellem jord og rødder. Dette gøres med en let tromling.
Græsset får de bedste betingelser for at gro, hvis du ikke gør på det de første 2-3 uger.
Vand rullegræsset
Når først rullegræsset er lagt, er det tid til at vande, vande og vande. Du skal vande STRAKS efter, at græsset er lagt. Det er ikke nok, at græsset bliver overfladisk vådt. Det skal konstant være fugtigt mellem tørven og jorden, og du skal forvente at vande hver dag i de første 2-3 uger. Græsset må dog ikke svømme i vand. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er fugtigt nok, kan du løfte lidt i et hjørne af græsset. Her skal der være fugtigt mellem tørv og jord. Der er ingen tvivl om, at vanding er den vigtigste forudsætning for et perfekt resultat.
Omkring 3 uger efter du har lagt dit rullegræs, skal du gøde græsplænen igen.
Hvornår kan man lægge rullegræs?
Sæsonen for at anlægge græsplæne er fra slut april til og med oktober. Den perfekte måned er september, hvor jordtemperaturen er optimal.
Hvad koster rullegræs?
Forskellige faktorer påvirker naturligvis prisen, hvis du skal købe rullegræs. Her taler vi blandt andet om plænens størrelse, plænens tilstand mm. Her er et par priseksempler, hvis Dansk Hus & Have Service skal lægge rullegræs i din have:
- 200 m2 græsplæne, med lægning af rullegræs, ved nybyggeri, fra kun 22.264,00 kr. (inkl. moms)
- 500 m2 græsplæne, med lægning af rullegræs, hvor eksisterende græsplæne skal fjernes først, fra kun 50.525,00 kr. (inkl. moms)
At så eller ikke at så
Nu kender du alt til lægning af rullegræs, men måske er det ikke løsningen for dig. Heldigvis er der stadig den mulighed at så græs. Det er oplagt, hvis du vil spare penge og er villig til at give frøene lidt ekstra opmærksomhed og pleje. Du behøver kun at vente i to uger, så kan du at, se at græsset gror. Det er jo stort set ingen tid, vel?
Find de rigtige frø
Perfekt græs kommer fra perfekte frø, så det er vigtigt at finde toppen af poppen inden for græsfrø. Det er dumt at spare penge her. Nu har du gjort en masse arbejde for at gøre din jord klar. Og så skal du også bruge de ekstra penge på de bedste frø på markedet.
Forbered jorden til såning
Jorden skal have fuldstændig samme behandling som i tilfældet med rullegræs. Så hvis du sprang hurtigt over det afsnit, skal du altså en tur tilbage og læse det igen 🙂
Spred græsfrøene
Nødvendige redskaber:
- Græsfrø
- Græssåmaskine
- Gødning
- Trommel
På meget små plæner kan du godt sprede frøene med hånden. Men hvis du anlægger en stor plæne, får du en bedre fordeling af frøene med en græssåningsmaskine. Hvad angår mængden af frø, så følg instruktionen på pakken. Når du er færdig med såningen, kan du køre en trommel over for at holde lidt på frøene. Husk også at gøde.
Vandingstid
Ligesom med rullegræs er det vigtigt, at du ikke lader dine græsfrø tørre ud. Vand plænen hver anden dag, indtil græsset begynder at spire. Medmindre det regner. Herefter er et par gange om ugen nok. I løbet af blot et par uger, vil din nye plæne begynde at spire.
Professionel hjælp
Dansk Hus & Have Service er her selvfølgelig for dig. Gider du ikke selv, så hjælper vi gerne.
Og må du krybe til korset og erkende, at det alligevel er for stort et projekt, så hjælper vi gerne. Du kan nemt beregne din egen pris og booke os til arbejdet her: “Anlæg af græsplæne“. Så sender vi vores bedste folk ud og fikser den plæne for dig.
(Psst – og når græsset skal klippes, kommer vi gerne og slår det.)
Vi tilbyder desuden hjælp med en lang række andre haveservices – alt fra anlæg af have, fliserens, nedgravning af trampolin og brolægning.
Hej med jer
Min kæreste og jeg har købt vores første hus, som vi overtager d. 15/3. En del af aftalen er, at sælger skal udbedre haven og anlægge græs. Vi kan ikke rigtig blive kloge på, om vi skal gå med rullegræs eller sået græs.
Vi har hørt, at vi risikerer at rullegræsset ‘dør’, og vi derfor vil overtage en pløjemark. Omvendt synes vi, at ventetiden med sået græs synes helt ulidelig med en 2årig, der således ikke kan være i haven.
Hvad tænker I?
De bedste hilsner
Caroline
Hej Caroline
Først og fremmest stort tillykke med jeres huskøb.
Jeg synes ikke du skal være bekymret med hensyn til rullegræs. Hele hemmeligheden ligger i forarbejdet, men der skal også vandes. Der skal vandes rigtig meget. Til gengæld får du så en fantastisk græsplæne fra dag 1. Dog må den ikke bruges før efter et par uger.
Hvad angår sået græs, så er det en ligeså god løsning, blot kræver det lidt mere tålmodighed, ligesom der er større risiko for ukrudt, da det ofte vokser hurtigere end græsset.
Håber du kan bruge svaret. Held og lykke med den nye have.
Med venlig hilsen
Tina