Rullegræs eller græssåning?

Lægning af Rullegræs

Rullegræs eller græssåning?

Det store spørgsmål alle stiller sig selv – Rullegræs eller såning? Okay, måske fylder det ikke dine tanker hver dag, men hvis din have i øjeblikket består af jord og mudder i stedet for græs, så spekulerer du måske på, hvorvidt du skal så græs eller lægge rullegræs, for at få drømmen om vejens flotteste græsplæne til at gå i opfyldelse. Der er desværre ikke noget helt klart svar på det spørgsmål, men herunder har vi beskrevet begge muligheder og så er det bare om at vælge.

Alt om rullegræs

Der er én væsentlig grund til at folk ofte fravælger rullegræs og det er prisen. Der er et stort spring i pris når du vælger rullegræs fremfor såning og det skyldes selvfølgelig, at andre har brugt tid på at dyrke græsset for dig. Men vil du gerne spare tid og kræfter og have plænen til at ligne en million med det samme, så er rullegræs det rette valg. Herunder nogle tips til at få rullegræsset lagt.

Start med at forberede jorden

Nødvendige redskaber:

 • Grubetand på minigraver (hvis nødvendigt)
 • Fræser eller rotorharve
 • Jordprøvesæt (hvis nødvendigt)
 • Spade
 • Muld
 • Gødning
 • Trommel (for at gøre jorden jævn)

Jorden er din vigtigste prioritet. At lægge rullegræs på dårlig jord er omtrent lige så produktivt som at skovle sne med en kartoffelgreb. Jorden skal være sund og korrekt bearbejdet inden der lægges nogen form for græs.

Allerførst skal du overveje om jorden skal grubes. Man grubber jorden fordi traktose er et problem ved anlæg af haver og især i forbindelse med nybyggeri. Belastningen efter tunge køretøjer giver en sammenpakning af jorden, som er skadelig for planternes vækst.

Med en grubning løsnes undergrunden ned i ca. 60 cm dybde. Man grubber på kryds og tværs for at sikre, at jorden kan “ånde”, så næringsstoffer og vand kan trænge ned og lagres i jorden. Grubning foretages med en grubbetand, monteret på fx en minigraver.

For at undgå at jorden bliver for komprimeret, skal de øverste 15 cm muld løsnes med en fræser, en rotorharve eller en skovl. Det er vigtigt at der er minimum 10-15 cm muld. Ved nybyg skal der måske først udlægges muld.

Hvis jorden er for dårlig, leret eller mangler muld, er det en god idé at blande det øverste lag jord med ny muldjord og sand. Især lerjord har godt af at blive blandet med sand, da sandet fungerer som dræn, så vandet hurtigere kan ledes væk, og græsset får bedre vækstbetingelser.

Når du har styr på alt det, er det tid til at finpudse jorden. Den skal jævnes, tromles og finplaneres, så den bliver helt jævn og fast. Sten større end 5 cm fjernes fra overfladen, det samme gør græstotter og ukrudt. Overfladen må gerne være så fast, at man kan gå henover jorden uden at sætte spor. Og husk at sørge for, at underlaget er helt jævnt og ensartet trykket, så det ikke ender med en ujævn græsplæne.

Og så er det gødningstid. 2 – 3 kg. pr. 100 m2 af typen NPK 14-3-15 eller lignende.

Herfra skal du bare jævne det hele ud med en rive, så er du klar til at gå i krig med udlægningen.

Lægning af rullegræs

Nødvendige redskaber:

 • Rullegræs
 • Handsker
 • Hobbykniv, savtakket kniv eller spade
 • En flok venner og rigeligt at drikke

For at undgå at græsset tørrer ud, skal du i gang med at lægge det straks det er leveret. Det holder ikke i lang tid, særligt ikke ved temperaturer over 15 grader. Det er derfor en god idé, ved større plæner, at være en flok til at lægge ud. Og hvor begynder man så? Bare find den længste lige linje og start derfra. Rul den første rulle ud langs denne lige linje og sørg for at den ligger fladt, uden lufthuller og undgå, så vidt muligt, at træde på græsset. Læg græsset i forbandt (forskudt) og sørg for at kanterne lægges tæt sammen, men ikke overlapper hinanden. Brug en kniv til at skære græsset til ved kanter. Når græsset er lagt ud, skal du sikre, at der er god kontakt mellem jord og rødder. Dette gøres med en let tromling.

Du må gerne gå på græsset lige efter udlægningen, men det har bedst af at få fred de første 2 – 3 uger, så det kan gro fast.

Vand rullegræsset

Når først rullegræsset er lagt er det tid til at vande, vande og vande. Du skal vande STRAKS efter at græsset er lagt. Det er ikke nok at græsset bliver vådt, det skal konstant være fugtigt mellem tørven og jorden, og du skal forvente at vande hver dag i de første 2-3 uger. Græsset må dog ikke svømme i vand. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er fugtigt nok, kan du løfte lidt i et hjørne af græsset, for at se om der er fugtigt mellem tørv og jord.

HUSK! VANDINGEN ER DEN VIGTIGSTE FORUDSÆTNING FOR ET PERFEKT RESULTAT!

At så eller ikke at så

På nuværende tidspunkt kender du alt til lægning af rullegræs, men måske er det ikke løsningen for dig. Heldigvis er der stadig den mulighed, at du sår græsset i stedet for. Det er en oplagt mulighed hvis du gerne vil spare lidt penge og er villig til at give frøene den ekstra opmærksomhed og pleje de har brug for. Du behøver kun at vente i 2 uger, så kan du begynde at se at græsset gro. Det er jo stort set ingen tid, vel?

Find de rigtige frø

Perfekt græs, kommer fra perfekte frø, så det er vigtigt at finde toppen af poppen indenfor græsfrø.

Forbered jorden til såning

Nødvendige redskaber:

 • Grubetand på minigraver (hvis nødvendigt)
 • Fræser eller rotorharve
 • Jordprøvesæt (hvis nødvendigt)
 • Spade
 • Muld
 • Gødning
 • Trommel (for at gøre jorden jævn)

Først skal du grube, hvis det er nødvendigt, dernæst skal du bruge harve eller fræser. Faktisk skal jorden have nøjagtigt samme behandling som til rullegræs. Dog må stenene helst ikke være større end 2,5 cm. Når du har været igennem hele møllen, som beskrevet ovenfor, er du klar til at så.

Spred græsfrøene

Nødvendige redskaber:

 • Græsfrø
 • Græssåmaskine
 • Gødning
 • Trommel

På meget små plæner kan du godt sprede frøene med hånden, men ved større områder vil du få en mere ligelig fordeling af frøene med en græssåmaskine. Hvad angår mængden af frø, så følg instruktionen på pakken. Når du er færdig med såningen, kan du køre en trommel over, for at holde lidt på frøene. Husk også at gøde.

Vandingstid

Ligesom med rullegræs, er det vigtigt at du ikke lader dine græsfrø tørre ud. Vand plænen hver anden dag indtil græsset begynder at spire. Medmindre det regner. Herefter er et par gange om ugen nok. I løbet af blot et par uger, vil din nye plæne begynde at spire.

Professionel hjælp

Dansk Hus & Have Service er her selvfølgelig for dig. Har du brug for hjælp i processen, så skriver du bare til os i chatten. Vi er klar til at besvare dine spørgsmål alle dage fra kl. 8.00 – 21.00.

Og må du krybe til korset og erkende at det alligevel er for stort et projekt, så ring til 71 96 90 50. Så laver vi et tilbud du ikke kan afslå og sender vores bedste folk ud og fikser den plæne for dig.

Og skal græsset klippes, så kommer vi også gerne.

Held og lykke med projektet.

Grønne hilsner

Christina og hele Dansk Hus & Have Service Holdet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få et tilbud

Få et tilbud

faa-et-tilbud-book-moede

Flisebelægning (anfør ca. mål)

Anlæg af græsplæne (anfør ca. mål)

Vælg græstype *
Afkrydsningsfelter

Plantning af hæk (anfør ca. mål)

Vælg hæktype *

Opbygning af træterrasse (anfør ca. mål)

Hvordan skal bunden opbygges? *

Opbygning af støttemur (anfør ca. mål)

Opbygning af trapper (anfør ca. mål)

Opsætning af hegn (anfør ca. mål)

Andet (anfør ca. mål)

Kontaktinformation

Drop a file here or click to upload Vælg fil
Maximum upload size: 134.22MB
OBS! Der er travlt i øjeblikket og der kan derfor godt gå op til 1 uge +/- før vi har dit tilbud klar. Haster dit projekt? Så book online og kom forrest i køen! Alle online ordrer behandles og udføres som 1. prioritet.
Sending

Få et tilbud

Få et tilbud

faa-et-tilbud-book-moede
Drop a file here or click to upload Vælg fil
Maximum upload size: 134.22MB
OBS!
Der er fart på i øjeblikket og der kan derfor godt gå op til 1 uge +/- før vi har dit tilbud klar. Haster dit projekt? Så book online og kom forrest i køen! Alle online ordrer behandles og udføres som 1. prioritet.
Sending