Hvad gør man med græsplænen, de visne blade, ukrudtet, staudebedet, nedfaldsfrugterne og drivhuset? Og kan man stadig nå at plante hæk eller sætte løg?
Her får du vores bedste tips til at gøre haven vinterklar:
- Pleje af græsplænen.
- Lugning af ukrudt.
- Gøre rent og rydde op.
- Plantning.
- Beskæring af træer og buske.
- Vær god ved fuglene.
Pleje af græsplænen
Græsplænen er blevet klippet for sidste gang og vokser ikke ret meget mere. Det betyder dog ikke, at du kan lade stå til. Plænen går en hård tid i møde og det er nu, at forarbejdet skal gøres, hvis den skal overleve vinteren og stå flot grøn til foråret.
Riv plænen
Større mængder af nedfaldne blade skal rives sammen. Det er nødvendigt da bladene ellers lukker for luft til plænen. Du kan lægge nogle af bladene under træer og buske hvor de vil blive omsat til god humusjord. Resten kan lægges i komposten. Du behøver ikke at støvsuge plænen helt for blade. Lad gerne lidt blive tilbage til ormene og mikroorganismerne. De skaber plantetrivsel, samt en sundere og bedre grobund for din plæne. Så drop løvsugeren og brug riven. Fjern kun det værste og lad naturen klare resten.
Dræn plænen
Har du problemer med vandpytter på græsplænen, så tyder det på dårlig dræning. Det kan afhjælpes ved at prikke i plænen, så regnvandet kan trænge ned i jorden. Det kan du nemt selv gøre ved at stikke i jorden med en greb eller en høtyv.
Fjern ujævnheder
Er der små ujævnheder i græsset, så kan du lave en blanding af sand og jord til at fylde i hullerne og måske bliver du nødt til at efterså med græsfrø til foråret.
⇒ Plænepleje og vertikalskæring. Få hjælp her
Lugning af ukrudt
Har du ikke fået luget haven ordentligt igennem for ukrudt, så gør dig selv en tjeneste og få det gjort. Lug alt det ukrudt du orker. Det betaler sig. Ukrudt, der får lov at stå vinteren over vil vokse sig større og langt mere genstridigt, når varmen igen viser sig.
Og nej, det er bestemt ikke den sjoveste årstid at luge ukrudt i. Det er koldt og havehandsken bliver våd, kold og klam. Men se det som en udfordring og træk alligevel så meget ukrudt op, du kan, inden frosten melder sin ankomst. Jo mere ukrudt du får fjernet nu, jo nemmere bliver havearbejdet til foråret.
⇒ Brug for professionel hjælp? Book en havemand her
Gøre rent og rydde op
Der er mange småting som bør gøres her på falderebet til vinteren. Og det kan alt sammen godt betale sig. Du bliver glad når du er færdig og du bliver glad til foråret når havesæsonen går igang igen.
Drivhuset
Gamle visne planter og plantesække skal fjernes. Potter og baljer tømmes for jord og placeres frostfrit. Tøm også blomsterkrukker på terrassen, samt baljer og beholdere med vand. Nætter med frost kan få plastbeholdere til at flække eller udvide sig, så de ikke længere slutter tæt. Det er ærgerligt. Så tøm dem og vend dem på hovedet.
Urtehaven
De sidste planter skal graves op så jorden får ro indtil foråret. Og det sidste ukrudt skal fjernes. Med lidt held, skyder det ikke mere i år.
Rens fliserne
Alger og mos på fliser er lettere at fjerne nu, da det næsten hele tiden er vådt og derfor ikke hænger voldsomt fast i fliser og sten. En hård kost eller en højtrykrenser vil gøre en stor forskel.
⇒ Slip for alger, flisepest og mos med professionel fliserens. Beregn pris her
Nedfalden frugt
Ligger der stadig nedfaldne frugter under træerne, så få dem fjernet og smidt på komposten. De kan være årsag til svampesygdomme og insekter næste år, hvis du lader dem ligge.
Beskyt de sarte
Inden det kommer hård frost, er det vigtigt at de følsomme planter beskyttes. Dæk rødderne med gran eller halm.
Vær forberedt på storm
Har du noget som kan lade sig rive med i stormvejr, så få det sikret. Det kan være trampolinen der skal tages ind eller fastgøres forsvarligt. Det kan blive dyrt at lade være. Har du ranglede buske eller nye træer, så bind dem op, så de ikke vælter i blæst eller under snetryk.
⇒ Brug for en havemand? Book professionel hjælp her
Plantning
Det er ikke for sent at plante. Primært hækplanter, træer og buske kan med fordel sættes i jorden nu. Det kolde fugtige vejr sparer dig, i modsætning til at plante om foråret, for mange timers vanding. Det kan samtidigt anbefales at lægge et 5 cm tykt lag champost jordforbedring ud i forbindelse med plantning. Det beskytter planterne mod frost, ligesom det til foråret vil lukke af for lyset og derved forhindre ukrudt i at spire. Det er ren win win. Selvom du planter nu, skal du alligevel huske at vande til foråret og sommeren igennem, hvis der er tørre perioder.
⇒ Vil du have vejens flotteste hæk? Bestil ny hæk, inkl. plantning her
Blomsterløg
Du kan nå det endnu. De skal bare i jorden inden frosten sætter ind. Jo senere du sætter dem, jo senere på foråret vil de titte frem. Det har dog ingen betydning for fremtidig blomstring. Her vi de komme op, som det er normalt for arten.
Beskæring af træer og buske
Har du, som mange andre, ikke fået beskåret dine æble- og pæretræer i løbet af sommeren, så kan de med fordel beskæres nu. Så står træerne klar til at skyde når solen vender tilbage.
⇒ Beregn pris på beskæring af træer og buske
Vær god ved fuglene
Hvis du nyder at have fugle i haven, så skal du måske overveje foderplads og vand til dem nu. Hvis du vil tiltrække mange forskellige fuglearter, så kan mange forskellige slags foder til trække flere forskellige fugle. Ligesom fodring, både i hus og på jord, også vil tiltrække flere arter.